Dzisiaj wraz z Radkiem mamy dla Was przepis na danie, które zrobicie w 15 minut. Idealny pomysł na kolację dla gości, czy na romantyczny wieczór. Przed Wami… krewetki z czosnkiem w białym winie!!! Danie wszystkim dobrze znane i jednym słowem: PRZEPYSZNE. Za każdym razem, gdy zajadamy się krewetkami i pokazuję Wam je na Insta Stories dostaję mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Dla niektórych przepis może oczywisty, ale dla tych którzy jeszcze tego nie robili proszę bardzo… oto krewetki, które zrobisz w 15 minut! :)

Facetune_14-09-2018-01-04-52

SKŁADNIKI:

– krewetki (my robimy z około 900gram)

– czosnek (5 ząbków)

– 1 papryczka chili

– natka pietruszki

– 1/2 cytryny

– pieprz/sól

– białe wytrawne wino

– oliwa z oliwek (2 łyżki)

IMG_2441

1.

Rozgniatamy i kroimy czosnek. Następnie kroimy papryczkę chili. Wrzucamy to na rozgrzaną patelnie. Wcześniej na patelni rozgrzewamy masło. Czosnek i papryczkę chili podsmażamy około 2 minuty. Zapach towarzyszący przy tym jest obłędny!!! :)

IMG_2438

2.

Do podsmażonego czosnku i chili wrzucamy krewetki. Co jakiś czas musimy je mieszać. Czekamy aż nabiorą trochę koloru. W międzyczasie doprawiamy je solą i pieprzem.

8

3.

Gdy krewetki złapią kolor dodajemy do nich białe wytrawne wino (około 70-100 ml) – najlepiej samemu wyczuć ile tego wina chcemy (żeby też nie przedobrzyć z jego ilością). Do tego dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka – nie przykrywamy pokrywką.

4.

Czekamy około 6/7 minut, aż wino odparuje i krewetki nabiorą w 100% koloru. Na 2 minuty przed końcem wrzucamy pietruszkę i gotowe!

IMG_2437

Nie ma sensu przelewać tego dania do specjalnego naczynia – najlepiej podawać je z garnka/patelni. Kwintesencją tego smaku jest sos! :) My podajemy krewetki z pieczywkiem i różnymi rodzajami sera. No i najważniejsze… postawcie dużo serwetek, bo krewetki jemy rękoma (przyda się też łyżka do sosu)! :)

Facetune_14-09-2018-01-04-00

SMACZNEGO!