Dzisiaj przy współpracy z marką DUKA chciałabym Wam pokazać moją aranżację stołu w jadalni. Poproszono mnie, abym wybrała z ich oferty to, co najbardziej wpadło mi w oko i pokazała Wam mój pomysł na aranżację stołu.

Ostatnio mam małą obsesję na punkcie mozaiki i ceramiki o nieregularnych kształtach. Dlatego od razu moją uwagę przyciągnęła kolekcja SIREN (klik). Składają się na nią kamionkowe kubki, talerze i miseczki w orientalne, biało-niebieskie wzory. Przywodzą mi na myśl słoneczne wakacje nad morzem. Nie ukrywam, że momentalnie wyobraziłam sobie cały komplet na naszym stole w Chorwacji (jak już oczywiście będziemy ten stół mieć hihi).

Dobrałam do tego lniane podkładki, sztućce z czarnymi zdobieniami i oczywiście elementy drewniane (deskę i młynki do przypraw). Zapomniałabym! Są też karafki – jedna z nich posłużyła mi jako wazon. Uwielbiam takie nieoczywiste rozwiązania. Jak widać, taka aranżacja będzie pasować zarówno do przytulnych, ciepłych wnętrz, jak i tych bardziej „surowych”, industrialnych.

Co sądzicie? Podobają Wam się takie błękitno-złote zdobienia na zastawie? Odkąd się wprowadziliśmy do swojego domu, stawiamy właśnie na piękne, nieszablonowe wzory na naczyniach – jakoś tak milej się z nich korzysta :).

Pssst! Mam też dla Was kod rabatowy na zakupy w sklepie internetowym duka.com.

Na hasło BFS30 otrzymacie 30% rabatu na wszystkie produkty marki.

Kod jest ważny do 30.09.2021.

Na zdjęciach widzicie:

  • Kubki, talerzyki i miski z kolekcji SIREN (link)
  • Szklaną karafkę LUCKA (link)
  • Misę sałatkową STAPEL (link)
  • Deskę z naturalnego drewna (link)
  • Duży dzbanek FRUITSY (link)
  • Młynki do soli i pieprzu – dostępne tylko w sklepie stacjonarnym

Po wpisaniu kodu „BFS30” otrzymacie 30% zniżki na wszystkie produkty DUKA.

Na koniec mam dla Was przepis, który wielokrotnie się już przewijał. To przepis na nasz „słynny” sos do spaghetti. Oczywiście sos bezmięsny, idealnie pomidorowy z nutką słodkości. Do makaronu często dodajemy usmażonego łososia.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • mrożony groszek
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 przecier pomidorowy (około 30g)
  • 30 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • syrop klonowy (jeśli nie mamy to miód)
  • słodka, czerwona papryka
  • bazylia
  • sos sojowy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy i dodajemy jedną puszką pomidorów. Chwilkę mieszamy i dodajemy trzy małe łyżeczki syropu klonowego (lub miodu) i czerwoną paprykę w proszku. Czekamy z dwie minutki i następnie dolewamy 30ml czerwonego wina. Czekamy chwilę aż wino odparuje i dorzucamy koncentrat pomidorowy, łyżkę sosu sojowego i suszoną bazylię. Doprawiamy też całość solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy mrożony groszek i gotujemy całość około 5 minut. Sos do spaghetti gotowy. Pamiętajcie, by na koniec jak już połączymy sos z makaronem dodać też ser! 😊

*wspis powstał przy współpracy z marką DUKA

Do następnego!