Jakiś czas temu obiecałam, że podzielę się z Wami przepisem na domową wersję naszego ulubionego śniadania z Los Angeles! Eggslut w LA tak nam zasmakował, że Radek zaraz po powrocie zaczął serwować takie śniadania w domu. Udało mu się stworzyć bardzo zbliżony sos i ogólny smak. Cała potrawa to nic wielkiego, ale po złączeniu wszystkich składników… no niebo w gębie! Zresztą musicie przekonać się sami! Poniżej zamieszczam Wam przepis. Enjoy! :)

SKŁADNIKI:

– koniecznie bułka mleczna (najlepiej gdyby udało Wam się dorwać taką większą, pulchną),

– miękkie awokado,

– czerwona cebula,

– majonez (może być taki domowej roboty, wegański czy też taki standardowy),

– sos Chili Ostry Sriracha (powinien być dostępny w większości sklepów)

– jajka,

– żółty ser (najlepiej taki, który delikatnie się roztapia np. cheddar, ale jeśli nie macie gdzie kupić, to może być taki do tostów)

– sól, pieprz, miód

P5043141-001

P5043184

Na początku kroimy cebulę w piórka (dwie, małe cebule). Podsmażamy ją w garnku na maśle, dodajemy sól, pieprz. Czekamy chwilę (około 3 minut) i dodajemy łyżkę miodu. Dolewamy wrzątku, żeby to wszystko mogło się gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie cebula jest gotowa.

P5043145

P5043159

Następnie robimy sos. Tutaj sporo zależy od tego czy lubimy ostre dania czy nie. Jeśli chcemy, aby sos był optymalny, to do czterech łyżeczek majonezu dodajemy jedną łyżeczkę sosu chili. Najlepiej sprawdzić sobie czy taka ostrość nam odpowiada (wtedy możemy ewentualnie dodać kolejną łyżeczkę itd). My zazwyczaj dodajemy dwie łyżeczki (ale to już jest ostrzejsze).

P5043151

Kolejny krok to jajecznica – tutaj każdy robi ją po swojemu, tak jak lubi, zatem proporcje i przyprawy dostosujcie pod siebie! Dobrze, żeby była pulchna. Nam tak naprawdę jedno jajko wystarczy na jedną porcję (jedną bułkę), zatem najczęściej robimy jajecznicę z trzech jajek. Po zrobieniu jajecznicy kroimy awokado i zabieramy się za składanie naszej buły.

folder bez nazwy 34

1. Kroimy bułkę na pół i wkładamy do piekarnika aż delikatnie nabierze chrupkości.

2. Po chwili wyciągamy bułę i smarujemy obydwie połówki sosem. Na górną kładziemy ser i ponownie umieszczamy ją w piekarniku.

3. Na drugiej połówce umieszczamy po kolei: jajecznicę, awokado i cebulę.

4. Wyciągamy z piekarnika górną część z lekko roztopionym serem i domykamy naszego „burgera”.

Voila! Śniadanie gotowe. Pamiętajcie, że ważnym składnikiem jest tu właśnie bułka mleczna, karmelizowana cebula i sos z dodatkiem chili.

SMACZNEGO! :)